Blaft jouw hond als de bel gaat? Zo los je het op

“Ik moest kloppen want de bel doet het niet”. Het is een veelgehoorde quote uit de televisieserie Samson & Gert. Je hoorde Samson dan ook nooit blaffen als er iemand voor de deur stond, want de deurbel deed het immers niet. Maar als de deurbel het wel doet, kan je hond er een enorm lawaai van maken om je te waarschuwen. Veel hondeneigenaren ergeren zich aan dit gedrag en bezoekers die geen hond gewend zijn, kunnen erg schrikken. Wij geven een aantal tips om je hond af te leren om te blaffen als de bel gaat.

Wat is de reden dat je hond blaft als de bel gaat?

Het is lastig om een generieke reden aan te geven waarom een hond blaft als de bel gaat. Iedere hond is namelijk anders en hij kan dus ook om verschillende redenen ‘aanslaan’. De meeste honden blaffen omdat zij hun enthousiasme willen tonen; ze zijn nieuwsgierig naar wat komen gaat. Jij komt de deur open doen en meestal komt er dan ook nog iemand binnen. 

Het waakgedrag van je hond steekt ook de kop op als de deurbel gaat. We zien dit gedrag alleen bij honden die instinctief waakzamer zijn. Zij blaffen bijvoorbeeld ook als ze voetgangers voorbij horen komen.

Andere redenen voor honden om te blaffen als de bel gaat, zijn:

 • Je hond schrikt als de deurbel gaat;
 • Je hond is nooit geleerd om ander gedrag te vertonen; 
 • Je hond heeft last van stress
 • Je hond is gefrustreerd
 • Je vertoont zelf een bepaald gevoel en hij voelt dit aan; je bent bijvoorbeeld zenuwachtig.
Wat moet je doen om het blaf-probleem op te lossen

Vind je het vervelend dat je hond hard blaft als de bel gaat? Zorg er dan voor dat hij op zijn plaats gaat liggen zodra er iemand voor de deur staat. Dit kan het beste door het commando “plaats” aan te leren. Deze plaats mag natuurlijk niet te dicht bij de voordeur zijn, want anders wordt het wel erg verwarrend voor je hond. Je kunt zijn mand of kleed hier het beste voor gebruiken. Oefen het commando eerst zonder deurbel en later met het geluid van de deurbel. De hond wil graag beloond worden, dus zodra je hond zijn plaats inneemt als je dat aangeeft of zodra de bel gaat, beloon je hem met bijvoorbeeld een snack van Acana.

Belangrijk om in gedachte te houden: je hond moet stil zijn als hij op zijn plaats zit of ligt. Is hij niet stil zodra de deurbel gaat, dan kun je hem het beste gewoon negeren. Is hij wel stil? Dan is een flinke beloning op zijn plaats.

Oefen een paar keer het commando met en zonder deurbel. Doe je dit met deurbel, dan is het goed om je hond naar zijn plaats te begeleiden zodat hij weet waar hij heen moet als de deurbel gaat.

Zodra je hond het commando plaats onder de knie heeft, breng je het oefenen als volgt in de praktijk:

 1. Als de deurbel gaat, geef je het commando plaats.
 2. Blaft je hond alsnog, dan beantwoord je zijn waarschuwing met “Dank je wel”.
 3. Je begeleidt je hond vervolgens naar zijn plaats als hij daar niet al vanzelf heen is gegaan.
 4. Je hond zal ongetwijfeld op de visite afgaan zodra zij binnenkomen. Ook nu is het commando ‘plaats’ goed om te geven. Je hond moet leren om jouw commando op te volgen.
 5. Deze stappen kun je uitbreiden door bijvoorbeeld je hond langer op zijn plaats te laten blijven liggen.

Op deze manier leer je je hond wat je van hem verwacht zodra de deurbel gaat.

Hiermee los je het blaf-probleem niet op

Er zijn ook een aantal zaken die je beter niet kunt doen zodra je hond blaft als de deurbel gaat, namelijk:

 • Straf je hond niet als hij gaat blaffen. Het blaffen is an sich niet verkeerd, dus als je duidelijk maakt aan je hond wat je van hem verwacht als de bel gaat, hoef je hem ook niet te straffen.
 • Je kunt beter ook niet boos worden. Het kan frustreren dat je hond steeds blaft als de deurbel gaat, maar dit is niet de oplossing.
 • Neem je hond ook niet mee naar de deur om te kijken wie er voor de deur staat.
 • Koop geen nieuwe bel. Dit zal voor de korte termijn misschien helpen omdat er een nieuw deurbelgeluid is, maar voor de langere termijn ben je weer terug bij af.

Het is dus goed om je hond aan te leren wat je van hem verwacht als de deurbel gaat. Door hem dit duidelijk te maken en hierin consequent te handelen, leert hij het blaf-gedrag waarschijnlijk af. Je kunt je hond zo af en toe nog eens belonen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan onze gezonde Yorkshire Pork snack, rijk aan varkensvlees? Of aan de Dog Treats Grass-Fed lamb boordenvol dierlijke eiwitten en andere hoogwaardige voedingsstoffen?