5 signalen dat je kat gestrest is

Stress. Ieder mens heeft er in meer of mindere mate last van. Wij mensen kunnen aangeven of en zo ja in welke mate wij stress ervaren. Onze huisdieren kunnen ook gestrest zijn. De meeste honden geven gemakkelijk gedragssignalen af. Dit in tegenstelling tot katten, die wat ingewikkelder in elkaar zitten. Wij geven je 5 signalen over hoe je stress kunt herkennen bij je kat.

Is er gezinsuitbreiding op komst of is de baby al geboren? Is er een nieuw huisdier in huis? Ga je op reis of neem je je kat ergens mee naar toe? Het zijn allemaal situatie die stress bij je kat kunnen veroorzaken. Katten zijn extreem gevoelige beesten en deze omgevingsfactoren kunnen negatief uitpakken voor de emotionele gemoedstoestand van je kat. Het kan uiteindelijk leiden tot een verminderde gezondheid of andere gedragsproblemen.

Markeergedrag

Katten uiten stress door hun markeergedrag aan te passen. Katten zijn territoriale beesten die sterk gehecht zijn aan hun omgeving. Het markeren van de omgeving (territorium) hoort bij hun natuurlijke gedrag. Als je kat stress ervaart, kan hij overal aan gaan krabben, hij kan zijn urine laten sproeien en hij laat zijn ontlasting liggen op duidelijk zichtbare plaatsen.

Gedragsveranderingen

Een andere manier waarop je stress bij je kat kunt herkennen is dat hij gedragsveranderingen vertoont. Het gaat dan om de volgende gedragingen:

  • Je kat is onrustig;
  • Hij reageert naar jouw mening overdreven op bepaalde niets-betekenende gebeurtenissen;
  • Hij is extra waakzaam;
  • Hij likt of krabt zich vaker dan normaal;
  • Je kat verstopt zich en komt hij weer van die plek als de omgeving weer rustig is?

Het zijn gedragingen van je kat waar je aan kunt herkennen dat hij stress heeft.

Lichaamstaal

Katten kunnen helaas niet praten. Om toch iets te kunnen vertellen, gebruiken katten hun lichaam om bijvoorbeeld aan te geven dat zij stress ervaren. Let bijvoorbeeld eens op de borst-buikhouding van je kat als hij ligt. Vaak heeft hij dan zijn voorpoten recht onder de schouders. Dit is een waakzame houding; je kat kan ieder moment opspringen. Zit je kat vaker dan normaal op de kast dan is dat meestal een teken dat je kat zich niet op z’n gemak voelt op de grond en kan dit leiden tot stress. Hoe reageert je kat als er bezoek over de vloer komt? ‘Begroet’ hij het bezoek of zoekt hij die toenadering juist niet en zoekt hij liever de luwte van veilig plekje op?

In extremere gevallen kunnen de pupillen van katten wijd open gespreid zijn.

Onze voeding is gebaseerd op het dieet van de voorouders van jouw hond of kat. We bootsen de hoeveelheid, versheid en variëteit vlees na.
Passieve houding

Er zijn katten die als het ware worden overvallen door de stress en laten een extreem passieve houding zien. Ze reageren niet meer op hun omgeving en zullen bijvoorbeeld niet meer de confrontatie met andere katten aangaan. Hoewel het niet heel vaak voorkomt bij katten kun je dit zien als een vorm van hulpeloosheid. Daarmee zien we gelijkenissen met mensen die passiviteit vertonen bij stresssituaties.


Ziektes en andere kwalen

Heeft je kat voor een langere periode last van stress dan kan dit leiden tot ziektes en andere kwalen. Zo zien we bij gestreste katten op de langere termijn vaak maag-darmproblemen. Het lichaam van je kat gaat zich verzetten tegen de stress waardoor het minder goed gaat functioneren en het hierdoor blootstaat aan bijvoorbeeld infecties.

Voorkomen of tegengaan van stress

Waar stress optreedt, zijn er ook tal zaken om de stress te verlichten. Zo kun je met je kat een gedragstraining volgen om hem te leren beter met omgevingsveranderingen om te laten gaan.

Je kunt ook gebruik maken van kattenferomonen. Kattenferomonen zijn geurstofjes die (gelukkig) voor de mens die te ruiken zijn, maar voor katten juist wel! Deze geurstofjes hebben een rustgevende werking op je kat!

Stress en voeding

Het is niet per definitie gezegd dat voeding stress kan voorkomen of genezen. Maar het is wel algemeen bekend dat goede voeding, zeker bij maag-darmproblemen veroorzaakt door stress, het genezingsproces kunnen bevorderen. De dierenproducten van Acana bijvoorbeeld bestaan uit verse regionale ingrediënten die het natuurlijke voedingspatroon van je kat weerspiegelt. Onze producten zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen in de meeste natuurlijke en verse vorm. Hierdoor blijven we met onze productfamilies voor katten, zoals Wild Prairie, dicht bij de natuurlijke voedingsbehoefte van je kat!