Blijft jouw kat binnenshuis? Zo houd je hem gezond!

Voor veel katteneigenaren is het een lastige keuze: houd je je kat binnen of laat je hem buiten vrij z’n gang gaan? Soms maakt je kat deze keuze zelf; katten hebben immers een eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Een buitenkat gaat bijvoorbeeld volledig z’n gang in de natuur; gaat klimmen, klauteren, rennen etc. Een binnenkat heeft hier minder ruimte voor, waardoor hij wellicht dikker wordt. Een kat die naar buiten gaat, staat weer vaker bloot aan allerlei gevaren. Wat moet je doen als je kat binnen blijft en hoe let je er met name op dat hij gezond blijft?


VAN BUITEN NAAR BINNEN

Van origine zijn katten jaag-achtigen; ze kwamen buiten om te jagen, om hun territorium te bewaken en om hun behoefte te doen. Toen de kattenbak werd uitgevonden, kregen katteneigenaren eigenlijk een keus: je kat kon ook binnen blijven. Sindsdien zien we dat katteneigenaren hun kat steeds vaker in huis houden, met name voor de veiligheid. Een kat die alleen maar binnen blijft, heeft een grotere kans op een langer leven, want er is minder gevaar van buitenaf. Ook zou het binnenblijven goed zijn voor de lichamelijke gezondheid.

KRABT JOUW KAT DE KRULLEN VAN jouW TRAP?

Je hebt besloten: jouw kat blijft binnen! Jouw uitdaging is om je kat gelukkig en gezond te maken en te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij zijn nagels kan (blijven) krabben door een krabpaal in je huiskamer te zetten. Zo hoef je ook niet te vrezen voor je trap... Krabben is instinctief gedrag bij een kat. Als hij dit niet kan doen, raakt hij gefrustreerd en dat kan weer leiden tot gedragsproblemen. En daar zit je als katteneigenaar niet op te wachten. Je kat zelf ook niet natuurlijk.

Zorg dat je kat genoeg ruimte heeft om zijn sprongen te maken. Buiten kan een kat overal heen waar hij maar wilt, binnen is hij hier beperkt(er) in. Door hem voldoende ruimte en mogelijkheden te geven om zich te bewegen, voorkom je het risico op gewichtstoename. Als katten weinig of geen bewegingsvrijheid hebben kunnen zij zich gaan vervelen en dat kan weer leiden tot chronische aandoeningen als artrose, obesitas of diabetes. Stel bijvoorbeeld niet alleen je woonkamer open, maar laat je kat ook naar boven gaan of andere ruimtes betreden. Zo zorg je voor afwisseling en voldoende beweegruimte. Tip: ga je van huis? Leg speeltjes op de grond waar je kat mee kan spelen. 

CARNIVOOR EN HERBIVOOR
Katten zijn dieren die buiten veel vlees ook graag planten eten. Je kunt daarom kattengras in huis halen. Je kat is dol op het eten van gras. Let op: geef hem niet te veel, maar een paar sprietjes kan al voldoende zijn om je kat een hele middag te vermaken. Heb je andere (giftige) planten in huis? Je kat gaat vaak op onderzoek uit ook deze giftige plant te ontdekken. Wil je je kant gezond houden? Dan doe je er goed aan om deze giftige plant weg te halen of op een plek te zetten waar je kat niet kan komen.

Bij het gezond houden van je binnenkat moet je ook denken aan je huis zelf. Woon je bijvoorbeeld in een appartement met een balkon, zorg er dan voor dat je gaas tegen de balustrade van je balkon plaatst. Op deze manier kan je kat niet naar beneden vallen; een kat komt namelijk niet altijd op z’n pootjes terecht.

Je moet ervoor zorgen dat je kat voldoende bewegingsvrijheid heeft in jouw huis. Maar je zult vast een kamer of een ruimte hebben waar je liever niet hebt dat je kat komt. Leer jezelf in dit geval aan om de deur te sluiten. Dit voorkomt namelijk dat je een keer je voordeur vergeet te sluiten en dat je kat er onverwachts vandoor gaat met alle buiten-gevaren van dien!

Voeding

Misschien wel het belangrijkste aspect om je binnenkat gezond te houden is de voeding. Katten zijn jaagdieren; met voedingsspeelgoed daag je je kat uit om na te denken hoe hij zijn voedsel te pakken krijgt. Door hem op deze manier uit te dagen, heeft hij ook extra fysieke arbeid en verveelt hij zich minder.

De voedingen en snacks van Acana zijn gebaseerd op dit principe, dat wij Biologically Appropricate™ noemen. Dit doen we door de hoeveelheid, versheid en variatie van vlees te laten aansluiten op wat honden en katten hebben leren eten door hun evolutie.

ACANA REGIONALS GRASSLANDS KATTENVOER

Met een hoog eiwitgehalte, een laag koolhydraatgehalte en volledig graan- en aardappelvrij, is Acana Regionals Grasslands een kattenvoeding die geheel is samengesteld naar de natuurlijke voedingsbehoefte van je kat.

Acana is rijk aan omega 3-vetzuren die zorgen voor een gezonde huid en een glanzende vacht. De groenten en fruit zijn een natuurlijke bron van sporenelementen en antioxidanten en dragen bij aan een verbeterde stofwisseling en een gezonde darmflora. Ook helpt deze voeding een sterk immuunsysteem te behouden. Met Acana Regionals Grasslands bied je je kat een hoogwaardige, natuurlijke voeding aan die hem een gezond en lang leven biedt.