Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kat of kitten zindelijk maken hoeft niet moeilijk te zijn! Wel zijn er een paar stappen die je moet ondernemen om je kat te leren dat ze haar behoefte in een kattenbak moet doen. In deze blog gaan we jou helpen om je kitten zindelijk te maken.

Zorg voor een goed bereikbare kattenbak

De kattenbak is natuurlijk een essentieel onderdeel om jouw kitten zindelijk te maken. Zorg ervoor dat de kattenbak op een geschikte plek staat die altijd toegankelijk is voor je kitten. Ook als je even niet thuis bent is het belangrijk dat je kat altijd bij de kattenbak terecht kan. Je kunt ook de eerste paar weken het deksel van een overdekte kattenbak halen om het voor een kat nog toegankelijker te maken.

Maak je kattenbak dagelijks schoon

Katten zijn schone dieren en houden niet van een vieze kattenbak. Om je kitten extra te motiveren, raden wij het aan om elke dag de ontlasting uit de kattenbak te scheppen. De hele kattenbak hoef je maar elke twee tot zes weken schoon te maken met heet water en afwasmiddel. Hierna vervang je ook meteen het kattengrit. 

Help je kat om zindelijk te worden

Om een kitten zindelijk te maken heeft ze een beetje hulp nodig. Het doel is om je viervoeter te leren dat ze haar plasjes het beste in een kattenbak doet. En daar hebben we de volgende tips voor:

  • Zet de kitten in de ochtend, de avond en na het eten op de kattenbak. Dit zijn de momenten dat je kitten het vaakst zijn behoefte doet.
  • Let op het gedrag van je pluizenbol. Loopt je kitten onrustig rond of is ze aan het miauwen? Zet haar dan even op de kattenbak. Dit zijn namelijk indicaties dat je kitten een plasje moet doen.
  • Beloon je kitten, wanneer ze haar behoefte heeft gedaan in een kattenbak. Geef haar bijvoorbeeld een traktatie of een complimentje. Op deze manier motiveer je jouw kitten om vaker de kattenbak te gebruiken.
  • Heb veel geduld! Je kat leert niet van de een op de andere dag om zindelijk te worden. Met veel geduld zul je na verloop van tijd merken dat het beter gaat.

Is je kat plotseling niet meer zindelijk?

Het komt voor dat een zindelijke kat ineens niet meer zindelijk is. Als je merkt dat je kat plotseling niet meer plast in zijn kattenbak, raadpleeg dan een dierenarts. Je kat of kitten kan dan een blaasontsteking of blaasgruis hebben.