Je puppy socialiseren? Dit is hoe je het doet!

Een nieuwe pup in je huis is leuk en spannend tegelijk! Voor zowel jou als je nieuwe maatje. In de eerste 12 weken van zijn leven is het belangrijk dat hij gesocialiseerd wordt tot een braaf gezelschapsdier. Een fokker legt vaak al een goede basis, maar het echte werk begint pas als je puppy bij je in huis woont. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om jouw viervoeter te socialiseren. En daar geven we je graag een paar tips voor.

Wat is het socialiseren van je pup precies?

In de socialisatieperiode laat je jouw pup kennismaken met verschillende soorten situaties en mensen. Ook in contact komen met andere dieren, zoals honden of boerderijdieren is in die periode van essentie. Door ze al op jonge leeftijd met dieren in contact te brengen, zullen ze hen minder snel aanvallen of er een angst voor ontwikkelen!

Het doel van socialiseren is om je hond op een positieve manier te laten wennen aan alledaagse situaties. Hierdoor groeit je viervoeter op tot een stabiele hond die minder snel bang is. En daar word jij en je hond allebei gelukkiger van.

Ga erop uit!

Het allerbelangrijkste aspect van het socialiseren van je pup is er veel op uit gaan. Dit pak je op de volgende manieren aan:

1. Ga op visite en ontvang bezoek
Thuis is vaak de veilige basis van je hond. Een goede eerst stap in de weg naar socialisatie is om bezoek te ontvangen. Zo komt je viervoeter in aanraking met vreemde mensen, maar doet hij dit wel in een veilige omgeving. In een later stadium is dit uit te breiden door met je pup bij iemand op bezoek te gaan.

2. Bezoek openbare ruimtes
Thuis is niet de enige plek waar jouw pup zich moet socialiseren. Je moet er ook op uit gaan om samen dingen te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de markt, het winkelcentrum, de stad of bijvoorbeeld de dierenarts. Zo raakt jouw pup gewend aan zijn omgeving en komt hij op latere leeftijd niet voor verrassingen te staan.

3. Kom in contact met andere dieren
In contact zijn met andere dieren is belangrijk. Laat je pup kennismaken met honden of andere huisdieren. Zo is de kans veel kleiner dat hij andere dieren eng gaat vinden. Daarnaast raden wij aan om je pup een paar keer naar een dierentuin of boerderij mee te nemen. Door pups vroeg in contact te brengen met bijvoorbeeld kippen, zien ze dit soort dieren minder snel als prooi.

Zorg voor positieve ervaringen

Probeer ervoor te zorgen dat je puppy uitsluitend positieve ervaringen opdoet. Een puppy is namelijk erg gevoelig en gebruikt ook pijnlijke ervaringen om zijn gedrag te ontwikkelen. Veel negatieve ervaringen leiden uiteindelijk voor gedragsproblemen. Natuurlijk valt het niet te voorkomen dat je hond van een bepaalde situatie schrikt. Als dit gebeurt, geef hem dan de tijd om weer te kalmeren. Wel is het goed om de dag erna je hond in aanraking te laten komen met een gelijksoortige situatie om te voorkomen dat hij daar angst voor ontwikkelt.

Neem als voorbeeld dat jij je hond kennis laat maken met een andere hond. Het kan voorkomen dat deze hond je puppy grof omver loopt. Het is dan verstandig om je puppy de volgende dag in aanraking te laten komen met een andere hond die wel pupvriendelijk is, zodat hij daar wel positieve ervaringen opdoet.

Take it slow

Nieuwe ervaringen is dus goed voor je viervoeter, maar let er wel op dat het niet te veel van het goede wordt. Doe daarom niet teveel achter elkaar en geef hem tijd om weer tot rust te komen. Zodra je rakker stresssymptomen laat zien, zoals druk worden of veel hijgen betekent het dat hij wat rust nodig heeft. Een hond kan bij teveel nieuwe ervaringen overprikkeld raken. En dat heeft juist weer een negatief effect op de socialisatie van je pup.