Biologically Appropriate™

 Voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Dat noemen wij Biologically Appropriate™. Onze voeding is gebaseerd op het dieet van de voorouders van jouw hond of kat. We bootsen de hoeveelheid, versheid en variëteit vlees na.

Van nature heeft je hond of kat behoefte aan eiwitrijke voeding met veel vlees. De grijze wolf en de Afrikaanse wilde kat zijn namelijk de voorouders van onze geliefde huisdieren. Jaren van voortplanting en fokken hebben gezorgd voor honderden rassen honden en katten, maar de behoeften en het instinct van onze honden en katten blijven hetzelfde als die van hun voorouders.

zoals hun voorouders

De grijze wolf, Canis Lupus, is de voorouder en het naaste familielid van alle honden met voor 97% hetzelfde DNA. De Afrikaanse wilde kat, Felis Silvestris Lybia, is de naaste familie van huiskatten. 

Het zijn echte carnivoren die behoefte hebben aan veel vlees. Dit herken je door een aantal uiterlijke en inwendige kenmerken bij je hond en kat.

Tanden en kaken
 • Het keelgat is relatief groot om stukken vlees in hun geheel door te kunnen slikken, en er is een enkelvoudig kaakgewricht dat niet zijdelings kan bewegen (planteneters kauwen zorgvuldig, maar vleeseters kunnen geen kauwbeweging maken).
 • Scherpe puntige tanden voor het grijpen en scheuren van vlees (en niet voor het vermalen van planten).
Speeksel en enzymen
 • Omdat vleeseters niet kauwen en niet zijn ingesteld op het verteren van plantaardige koolhydraten ontbreken verteringsenzymen in hun speeksel.
 • Planteneters kauwen hun voedsel en mengen dit met speeksel, maar vleeseters schrokken brokken vlees in hun geheel op. Het enige doel van speeksel voor vleeseters is bevochtiging van de keel, niet voor het voorverteren van voedsel.
 • Het speeksel van planteneters bevat verteringsenzymen die bij het kauwen met het voedsel worden gemengd en het verteringsproces van het voedsel start.
Kort spijsverteringskanaal
 • Vleeseters in de natuur eten niet elke dag, en soms zelfs maar een enkele keer per week. Ze hebben een relatief grote maag zodat ze het vlees kunnen opschrokken en later kunnen verteren.
 • Omdat dierlijke ingrediënten veel gemakkelijker verteerd worden dan plantaardige, hebben honden en katten een kort en simpel maag-darmkanaal (zeker vergeleken met planteneters zoals koeien, die vier magen hebben en moeten herkauwen).

Vleeseters hebben tevens een hoge maagzuurconcentratie voor het snel afbreken van vlees en het doden van de bacteriën die in rauw vlees veel voorkomen.

Benieuwd welk recept bij jouw 'carnivoor' past? Met onze voedingswijzer vind je een product dat past bij de behoeften van jouw hond of kat.

Vul de voedingswijzer in

Vijf regels vanuit de natuur

Acana's voedzame honden- en kattenvoeding wordt bereid met (vers of rauw) spiervlees, orgaanvlees en eetbaar bot, in grote hoeveelheden en brede diversiteit, aangevuld met laag glycemische groenten, fruit en kruiden. 

Dit bereiden doen we op basis van vijf regels vanuit de natuur:

 1. Rijk aan vlees en dierlijke eiwitten
 2. Meer vers vlees dan elk andere voer
 3. Een rijke variëteit van verse soorten vlees
 4. Wholeprey verhoudingen
 5. Beperkt aandeel koolhydraten met een lage glycemische waarde

Bekijk onze hondenvoeding  Bekijk onze kattenvoeding

1. Rijk aan vlees en dierlijke eiwitten

Jouw hond of kat heeft een voeding nodig dat rijk is aan vlees en eiwitten. Ze hebben namelijk net als hun wilde voorgangers scherpe tanden en een kort spijsverteringskanaal dat speciaal is ingesteld op het verteren van vlees. Daarom bestaat de voeding van Acana voor 75% uit dierlijke ingrediënten - meer dan een reguliere honden- of kattenvoeding. Acana is vrij van gluten of geconcentreede aardappel- of erwteneiwitten. 

Deze manier van voeding hebben honden en katten nodig om zo gezond mogelijk te zijn en te blijven. Zo krijgen ze de voeding die past bij hun spijsvertering en anatomische bouw. 

Onze regio. Onze inspiratie.

2. Meer vers vlees dan elk ander voer

De helft van het vlees, de vis, het gevogelte en de eieren in de voeding en snacks van ACANA is vers of rauw. Zo blijven alle smaken en voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden om je hond of kat te voorzien in eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen in de meest voedzame vorm. 

Het rauwe vlees wordt snel gekoeld, zodat de kwaliteit ervan niet verloren gaat en het de goede voedingsstoffen behoudt. Om de kwaliteit te behouden, bereid ACANA de voeding in kleine hoeveelheden bij een lage temperatuur 90°c. 

Vers, rauw en gedroogd vlees

Ons verse vlees komt direct van de boerderij in onze keukens, en wordt dan binnen 2 dagen bereid. Vers is dus echt vers! Helaas zijn er fabrikanten van huisdiervoer die aan vleesmeel water toevoegen, en het dan 'vers' noemen. Wij doen het het anders. De dierlijke ingrediënten in ACANA voeding kun je in drie klassen indelen:

 • Vers: koeling is de enige methode die wij gebruikt wordt voor het conserveren van vers gevogelte en vlees en verse eieren en vis.
 • Rauw: net zoals onze verse ingrediënten, maar in dit geval éénmalig snel ingevroren.
 • Gedroogd: in de lucht gedroogd bij een lage temperatuur (90 °c) voor een geconcentreerde eiwitbron.

Bekijk de productpagina's van onze hondenvoeding of kattenvoeding om de ingrediëntenlijst door te nemen.

3. Een rijke variëteit van verse soorten vlees

In de natuur hebben honden en katten een grote keuze aan soorten vlees. Daarom wordt ACANA voeding bereidt met een diversiteit aan vrije loop gevogelte, eieren, vlees en in het wild gevangen vis. Door de diversiteit geniet jouw huisdier elke dag van een ander gerecht. Een rijke variatie aan vlees is een van de belangrijkste speerpunten in ons Biologically Appropriate™ principe.

Bij ACANA worden minimaal 3 soorten vlees worden toegevoegd in één voeding, behalve bij de ACANA Singles. Dit zorgt ervoor dat jouw hond of kat een voedzame en gezonde maaltijd heeft met daarin veel eiwitten en vetten.

4. Wholeprey verhoudingen

Extra vitaminen of mineralen zijn in de natuur niet nodig, omdat wolven en wilde katten op een natuurlijke wijze aan hun voedingsbehoefte voldoen door prooidieren helemaal op te eten.

Onze voeding bestaat uit een evenwichtige samenstelling van vers vlees, orgaanvlees en eetbaar bot waardoor de voedingsstoffen op een natuurlijke wijze worden geleverd. Onze ingrediënten en het eindproduct zijn daarom vrij van geur-, kleur-, smaakstoffen, hormonen, antibiotica, synthetische conserveringsmiddelen en andere synthetische toevoegingen niet nodig is.

 • Spiervlees levert eiwit, vet, vitamine a, b, d en k, koper, chroom, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium, seleen en zink, in een biologisch goed beschikbare vorm.
 • Orgaanvlees is een sterk geconcentreerde en zeer goede biologisch passende bron van praktisch alles wat gezonde honden en katten nodig hebben voor een uitstekende gezondheid: met veel essentiële vitaminen, mineralen, gezonde vetten en aminozuren
 • Eetbaar bot vormen een rijke bron van mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium, in een natuurlijke en gemakkelijk te absorberen vorm.

5. Beperkt aandeel koolhydraten met een lage glycemische waarde

Hoewel van koolhydraten bekend is dat ze een belangrijke oorzaak van overgewicht en diabetes zijn, zitten in conventionele honden- en kattenvoeders vaak meer dan 50% koolhydraten.

Erger nog, de meeste honden- en kattenvoeders bevatten snelle koolhydraten zoals rijst, aardappel, tapioca en zetmeel, die snel in het bloed worden opgenomen. Hierdoor ontstaat een piek in de bloedsuikerspiegel en wordt de overtollige energie opgeslagen in vet. Dit zijn belangrijke factoren bij het ontstaan van overgewicht en diabetes.

ACANA voeding bevatten geen granen, aardappel, tapioca of zetmeelhoudende ingrediënten, maar laag-glycemische groenten en fruit zoals hele pompoen en muskaatpompoen, die langzaam in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en daalt de kans op vetopslag.

Koolhydraten tellen

De ‘glycemische lading’ (GL) wordt berekend door de glycemische index (GI) van een koolhydraat te vermenigvuldigen met de hoeveelheid van die koolhydraat die in het product aanwezig is. Hierdoor ontstaat de meest betrouwbare maat voor het effect van voer op de bloedsuikerspiegel van honden en katten.

Glycemische lading = (glycemische index × hoeveelheid koolhydraat in gram) ÷ 100.

Een GL van meer dan 20 wordt als hoog beschouwd. GL 11-19 geldt als gemiddeld en GL 3 of minder is laag. Alle ACANA voeding hebben een GL van 10 of minder en helpen bij het ontwikkelen van mager spierweefsel en het tegengaan van vetvorming.

Zo! Dat was heel wat informatie. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op of ga langs bij een van de verkooppunten.