Help, mijn hond trekt aan de lijn tijdens het uitlaten!

Voor veel hondenliefhebbers is het de favoriete bezigheid: de hond uitlaten. Een fijne ochtendwandeling of 's avonds voor het slapen gaan is het heerlijk om nog even een ommetje te maken met je huisdier. Die bezigheid wordt al snel een vermoeiende activiteit als je hond continue maar aan de lijn blijft trekken. Je krijgt het gevoel dat de hond jou uitlaat in plaats van andersom: "Help, mijn hond trek aan de lijn tijdens het uitlaten!". Waarom vertoont je hond dergelijk gedrag? En hoe kun je het in vervolg voorkomen?

Lijntrekken. Het is een van de meest voorkomende ergernissen van hondeneigenaren. Als je een pup hebt die (te) veel aan de lijn trekt, is dat nog niet heel bezwaarlijk. Maar als je hond groter en ouder wordt, kan het wel eens lastiger en vervelender worden en kan het lijntrekken zelfs leiden tot fysieke klachten. Veel baasjes weten niet dat het lijntrekken aangeleerd gedrag is; iets wat jouw hond dus van jongs af aan doet. Omdat het aangeleerd gedrag is, kun je het hem ook weer afleren. Wij bespreken een aantal methoden en geven je tips zodat het uitlaten van jouw hond weer je favoriete bezigheid wordt!

Hond trekt aan de lijn

Waarom trekt mijn hond aan de lijn?

Er zijn grofweg twee oorzaken te benoemen waarom jouw hond trekgedrag vertoond: triggers en looptempo. Daar gaan we iets dieper op in.

Tijdens het uitlaten wordt je hond continue getriggerd: hij ruikt van alles, hij ziet van alles, hij voelt de aanwezigheid van andere honden, etc. Vooral pups, die nieuwsgieriger en speelser zijn, kunnen hier 'last' van hebben: ze willen het liefst direct en zo snel mogelijk op hun doel (=de trigger) af. Gevolg: lijntrekken om zo snel mogelijk te kunnen snuffelen en ontdekken.

Hond aan de lijn

De tweede oorzaak is het looptempo dat van honden normaal gesproken (iets) hoger ligt dan dat van mensen. Pups/jongere honden zijn speelser en energieker en gaan zo snel mogelijk op hun doel af. Hierdoor verliezen zij de focus op het looptempo van hun baas en ontstaat het lijntrekken. Als je daar als baas zijnde niet direct op anticipeert, wordt het voor jouw hond een gewoonte om aan de lijn te (blijven) trekken. Het lijntrekken wordt immers beloond want hij komt hierdoor sneller bij zijn doel.

Het is dus belangrijk om jouw hond van jongs af aan het lijntrekken af te leren of hem/haar aan te leren niet aan de lijn te trekken. En dat kost tijd, geduld en rechtlijnigheid van de baas.

Lijntrekken afleren

De meeste gemaakte fout bij lijntrekken van de hond is hem/haar boos toe te spreken of erger: zelf hard aan de lijn te trekken. Je hond wordt angstig en het lijntrekken kan verergeren. Merk je dat je hond aan het lijntrekken is, dan kun je in eerste instantie omdraaien. Wanneer de spanning op de hondenriem toeneemt, draai je direct 180 graden om en loop je in tegengestelde richting. Je hond zal na verloop van tijd vanzelf leren dat lijntrekken géén gewenst gedrag is. Je kunt je hond belonen met een Acana hondensnack.

Werkt het omdraaien niet of wil je een andere methode proberen, dan kun je het rigoureuzer aanpakken. Zodra het lijntrekken zich voordoet, stop je met wandelen en blijf je stilstaan. Bij deze 'trekken = stilstaan' methode is het belangrijk dat je in eerste instantie niet tegen je hond praat of hem commando's geeft. Je hond moet namelijk zelf zijn aandacht op jou richten; hij merkt dat hij zijn doel met lijntrekken niet kan bereiken. Als je deze methode consequent toepast, zul je zien dat je hond er uiteindelijk zelf achter gaat komen dat lijntrekken iets zinloos is. Hij zal hier vanzelf mee gaan stoppen. Je kunt vanaf dat moment hem met een commando (bijvoorbeeld: 'naast') naar je toe roepen en vervolgens rustig verder lopen. Zodra het lijntrekken weer toeneemt, herhaal je de procedure. Ook bij deze methode kun je je hond belonen met een heerlijke Acana hondensnack.

Hond aan de lijn

Wist je trouwens dat deze Acana Singles treats speciaal voor jouw hond gemaakt worden van 80% vers vlees, gevogelte of vis? Deze heerlijke snack is zorgvuldig gevriesdroogd zodat natuurlijke smaak en eiwitten worden behouden. De snacks (en voedingen) van Acana zijn gebaseerd op het principe Biologically Appropricate™. Dit doen we door de hoeveelheid, versheid en variatie van vlees te laten aansluiten op wat honden en katten nodig hebben vanuit hun natuurlijke behoefte. Bekijk de pagina 'Biologically Appropriate' voor meer informatie over dit principe.

Lees hier meer over het Biologically Appropricate principe

Een derde veelgebruikte methode is de 'volg'-methode. Bij deze methode nodig je je hond uit om naast je te lopen zodra hij de lijn strakker dan gewenst trekt. Belangrijk hierbij is dat je de aandacht van je hond trekt én vasthoudt. Dit doe je door hem een beloning aan te bieden. Je hond volgt je niet direct de gehele wandeling; het toepassen van deze methode vergt veel tijd en inspanning. Je start met enkele meters en breidt dit steeds uit. Je zult naar verloop van tijd zien dat je hond het lijntrekken is afgeleerd.

Eén lijn trekken bij het lijntrekken

Naast bovenstaande methoden zijn er natuurlijk veel meer hulpmiddelen om het lijntrekken van je hond af te leren of om je hond aan te leren níet aan de lijn te trekken. Ook kun je ervoor kiezen om een paar hondentrainingen te gaan volgen. Aan de hand van de tips en tricks van een gediplomeerde hondentrainer kun je ervoor zorgen dat het lijntrekken stopt.

Ons advies is vooral om consequent te blijven en vol te houden! Aangeleerd gedrag is niet van de een op andere dag afgeleerd. Het toepassen van de 'omdraaien'-, 'stop'- en/of 'volg'-methode vergt vooral tijd en oefening om jouw hond weer in het lijntje te laten lopen. Maar je zult zien dat na enige tijd het uitlaten van je hond weer een favoriete bezigheid wordt!